AKTUALITY

 2009-2010

šk.rok 2009-2010 zde; 2007-2008 zde; 2006-2007 zde

 

9. ročník - slavnostní předávání vysvědčení (30.6.2010) - AKTUALIZOVÁNO

Poslední hodiny posledního vyučovacího dne tradičně patří devátému ročníku. Nejinak tomu bylo i letos. V zasedací místnosti proběhla akce, kterou deváťáci velmi dobře připravili a zvládli.

PŘIDÁNO VIDEO!

Video je přístupné na webu 9. ročníku


Rozloučení se  7. ročníkem (28.6.2010) - AKTUALIZOVÁNO

Děti ze 7. ročníku si pro ostatní spolužáky připravily program, kterým se s nimi i s celou školou rozloučily.

Účastníci hráli různé hry, testovali své vědomosti a sportovali.
Na závěr dostali sedmáci od školy trička se svou fotografií - na památku a pro dobrý start na nové škole.

Video je přístupné na webu 9. ročníku


Pohádkový les - akce 9. ročníku (25.6.2010)

Podrobnosti budou doplněny

Pracovní činnosti ve 4. ročníku (24.6.2010)

V závěrečné hodině pracovních činností si všichni pěkně pochutnali. Z domova si přinesli suroviny na vajíčkovou pomazánku, nakoupili rohlíky a pustili se do práce. Výsledkem byly báječné jednohubky, po kterých se jen "zaprášilo".


Přišli jsme k vám na návštěvu (18.6.2010)

Na "devítce" je článek od bývalých žáků.

Atletické závody - Dačice (16.6.2010)

Dne 16.6.2010 se děti 1. stupně ZŠ zúčastnily soutěže O malý štítek města Dačice. I přes nepřízeň počasí bojovaly v těchto disciplínách – hod kriketovým míčkem, skok do dálky, běh na 50 metrů, 800 m (chlapci), 600 m (dívky) a štafetový běh. Za dobré výsledky celého kolektivu děti získaly pohár s názvem „O malý štít města Dačice 2010, vesnické školy – 1. místo.“

Výlet prvního stupně (15.6.2010)

Dne 15. 6. 2010 se konal školní výlet na Vranovskou přehradu. Žáci 1. stupně absolvovali projížďku lodí z Vranovské hráze až k hradu Bítov. Plavba trvala dvě hodiny. Po plavbě následovala prohlídka města Vranov nad Dyjí, kde se děti občerstvily a nakoupily drobné dárky. Počasí se vydařilo, výlet se všem líbil.


web žáků 9. ročníku (14.6.2010)

Na "devítce" jsou tři nové články, vlasně jeden a dva článečky.


Sokolníci (9.6. 2010)

Děti z celé ZŠ i MŠ zhlédly ukázky sokolnické práce, dozvěděly se zajímavosti ze života předváděných dravců a na závěr si mohly dravce z bezpečné vzdálenosti i prohlédnout.

Výlet 9. ročníku (7.6.2010)

V pondělí 7.6. jsme se vydali na školní výlet 9.ročníku do rekreačního střediska Meziříčko. Během tohoto náročného dne jsme si vyzkoušeli jak nízké, tak vysoké lanové překážky v nově postaveném lanovém centru. Ale to už byl čas oběda. Odpoledne jsme si konečně zahráli s napětím očekávaný paintball. Po skončení sportovního programu jsme se plni dojmů a nových zážitků vypravili na šťastnou cestu domů. Tento výlet se opravdu vydařil a budeme na něj jistě všichni rádi vzpomínat.


Den dětí - sportovní den druhého stupně (4.6.2010)

Devátý ročník připravil pro své spolužáky a spolužačky sportovní akci, kterou oslavili svůj svátek. Dívky se utkaly v badmintonu, chlapci v kopané.

Mateřská škola v ZOO Brno (3.6.2010)

Děti z MŠ se společně s vyučujícími a některými rodiči vydaly na cestu do Brna, kde všichni navštívili ZOO.


Písmenka - projektový den (31.5.2010)

V pondělí 31.5. 2010 probíhalo v 1. ročníku projektové dopoledne Hurá, písmenka! Děti vařily písmenkovou polévku, vystřihovaly, vybarvovaly, nalepovaly písmena, skládaly slova, četly čarodějná slova. Všem se tato forma vyučování líbila.


Den dětí - atletické závody prvního stupně (28.5.2010)

Dne 28.5.2010 se konaly atletické závody ke Dni dětí. Soutěže se účastnili žáci 1. stupně ZŠ. Utkali se v těchto disciplínách: skok do dálky, hod kriketovým míčkem, běh na 50 metrů. Po ukončení závodu byli nejlepší sportovci odměněni diplomem.

Beseda se včelařem (27.5.2010)

Každoročně v rámci přírodopisu v 6. ročníku zveme pana Bauera z Panenské na naučnou besedu o včelách. Přesvědčivě nás zasvětil do včelaření, kterému se sám věnuje již 43 roků. Přinesl nám tentokrát ochutnat mateří kašičku. Pozval nás na návštěvu svého včelína - spolu s p. uč. třídní se tam koncem června vydáme.

Z Hobzí až na začátek Bavor a zpět (25.5.2010)

V úterý 25.5.2010 jsme podnikli exkurzi do Německa. Na cestě jsme si udělali přestávku v Č. Budějovicích. Zde jsme nahlédli do alchymie pivovarníků, kteří už 115 let udržují tradice značky Budweiser Budvar.

Hlavním cílem bylo ale Bavorsko – jeho národní park, konkrétně Stezka korunami stromů. Je dlouhá 1 300 metrů, ale její světový přínos spočívá ve 44 metrů vysoké stromové věži. Ta je jedinečná svého druhu díky architektonické formě a metodou výstavby. Počasí bylo ten den náladové, ale my jsme si exkurzi pokazit nenechali.

Video je přístupné na webu 9. ročníku


Osmička v Praze (19.5.2010)

Osmý ročník se s paní třídní učitelkou vydal na dobrodružný výlet do Prahy. Proč dobrodružný? Cestovalo se vlakem! ;-)

Caput regni jim nabídla mnohé: zhlédli četné památky, také navštívili nějaký ten obchod a občerstvení. Výlet se vydařil a domů se všichni účastníci vraceli spokojení.


Cyklistická soutěž - Dačice (13.5.2010)

Soutěžní atmosféra, lákavé disciplíny a nadupaní soupeři. To vše nás čekalo ve čtvrtek 13. května v DDM v Dačicích na cyklistické soutěži. Účastníci byli rozděleni do 2 kategorií. Mladším žákům se tolik nedařilo, ti starší získali velmi pěkné 2. místo.

Atletický turnaj - Dačice (12.5.2010)

Středa 12. května byla ve znamení sportu. 25 žáků nás reprezentovalo na lehkoatletické soutěži v Dačicích.  Dařilo se nám jako vždycky a vy se podívejte na záběry našich atletů

Spotovce a sportovkyně se vydala podpořit i skupina nesportovců. I když - ujít trasu S.Hobzí - Dačice pěšky, nad hlavou hrozící dešťové mraky... to je také velmi pěkný sportovní výkon.

 

Voda v krajině (11.5.2010)

V úterý se devítka s pár osmáky vydala na naučnou stezku „Voda v krajině“ do J Hradce. V rámci této akce si žáci prošli část krajiny kolem Hamerského potoka. Cestou putovali bažinou, rašeliništěm či nivou. Procházku jim zpestřila svým zajímavým výkladem příjemná průvodkyně Bára.


Fotbalový turnaj (11.5.2010)

Žáci 3., 4. a 5. ročníku se zúčastnili fotbalového turnaje Mc Donald´s Cup, který se konal v J.Hradci.

Svou skupinu vyhráli a celkově skončili na velmi pěkném 4. místě.


Mateřská škola na zahradě (30.4.2010)

Nemůžeme napsat, že děti dnes vyběhly na zahradu úplně poprvé - krátkou předpremiéru měly již včera. Podívejte se, jak se jim na zahradě líbilo a jaké tam chovají "domácí zvířátko".

Kurz 1. pomoci (27.4.2010)

Popáleniny, krvácení, zlomeniny, bezvědomí – nešlo o havárii, ale o návštěvu studentů střední zdravotnické školy, kteří k nám zavítali v úterý 27. 4. 2010. Předvedli názornou instruktáž první pomoci s výkladem, jak se chovat v ohrožení života. Akce to byla povedená – zajímavá, poučná a my posíláme do Jindřichova Hradce poděkování.

  Zuzanin článek je přístupný na webu 9. ročníku


Zahájení plaveckého výcviku - Jindřichův Hradec (27.4.2010)

Děti z 3. - 5. ročníku se poprvé vydaly do rekonstruovaného bazénu na hodiny plavání. Nové prostředí se všem velmi líbilo, děti byly spokojené.


Astronomická olympiáda (III.2010)

Velkého úspěchu dosáhli žáci 2. stupně v krajském kole astronomické olympiády!

Michaela - 2. (o 1,5 bodu unikl postup do republikového kola), Barbora - 4., Veronika - 12., Ondřej - 19. (při předávání cen byl nemocný)


Zápis do MŠ

Několika fotografiemi se vracíme k zápisu do mateřské školy.


Den země - 1. stupeň - Peníkov (19. a 21.4.2010)

Ve dnech 19. a 21. 4. 2010 se žáci I.stupně ZŠ zúčastnili akce ke Dni Země Voda – zázrak za humny.Děti získaly základní znalosti o vodě, význam vody pro Zemi. Jaké podoby na sebe voda bere a jak koluje na Zemi. Seznámily se s vazbami vody na okolní přírodu. V neposlední řadě se seznámily s tradičními i moderními způsoby využití energie vody, s riziky, které to může přinášet, a způsoby jejich minimalizace. Akce se konala v hospodářském areálu Peníkov.

< 1. den < 2. den

Den Země - 9. ročník (22.4.2010)

Dne 22.4. se konala akce při příležitosti Dne Země, a to ,,sběr odpadků“. Na trase SH-Báňovice-Ostojkovice-Nové Dvory 9. ročník sbíral odpadky okolo silnice. Odměnou byla delší přestávka v Ostojkovicích spojená s opekáním buřtů. Po návratu celé výpravy zpět ke škole jsme usoudili, že lidé jsou ke svému životnímu prostředí opravdu poměrně lhostejní, nasbírali jsme totiž téměř 5 pytlů odpadu, který do přírody rozhodně nepatří. S tímto výsledkem jsme byli velmi spokojeni a kdykoliv si tuto akci , která má opravdu smysl, zopakujeme. (Jana P.)


Jaro - ŠD (12.4.2010)

Na jaře se příroda probouzí k novému životu. Děti ve školní družině to namalovaly.


VELIKONOCE 2010

Svátky jara lidé slavili zřejmě od doby, kdy se "potkali" se čtyřmi ročními dobami. Zima bývala krutá a životu nebezpečná, její přežití stálo za oslavu, mnohdy i bouřlivou.

Dnes jsou Velikonoce pro někoho duchovním svátkem, pro jiného připomenutím vymírajících tradic.

Na fotografiích si můžete prohlédnout děti z mateřské školy, prvního stupně a školní družiny. (Články o Velikonocích jsou i na webu devítky.)

mateřská škola základní škola školní družina

Přidáno video z MŠ, je přístupné na webu 9. ročníku


Na webu devítky najdete nové články


Divadelní představení - MŠ a ZŠ (30.3.2010)

Zvířátka ze statku - představení pro MŠ a 1. - 4. ročník.

Divadelní učebnice - představení pro 5. - 9. ročník.

Obě představení se divákům velmi líbila, herci sklidili zasloužený velký potlesk. (O dojmu žáků 9. ročníku se můžete dočíst na webu devítky.)


Masopustní karneval - MŠ (II.2010)

Obrazem se ještě vracíme k době masopustu, kdy i v mateřské škole panovalo karnevalové veselí. Musíte uznat, že masky jsou opravdu krásné!


Matematický klokan - úspěšní řešitelé (26.3.2010)

2 x 2 je devět, kdo bručí, je medvěd! Kdepak, takhle popletenou matematiku (ani říkanky) nemají nejúspěšnější žáci 1. a 2. stupně ze soutěže Matematický klokan.


Sportovní den - první stupeň (5.3.2010)

V rámci akce se děti z prvního stupně utkaly v pětiboji. Soutěžilo se v disciplínách: leh-sed, skok z místa, hod plným míčem, přeskok přes lavičku a skok přes švihadlo. Při organizování pomáhaly také posily z 9. ročníku.

Video je přístupné na webu 9. ročníku


Sportovní den - druhý stupeň (1.3.2010)

Soutěžilo se v házené a kopané.


Recitační soutěž - školní kolo (17.2.2010)

Do školního kola postoupili nejlepší recitátorky a recitátoři z 1. - 5. ročníku. Čtyři nejlepší postupují do okresního kola, které se koná v J.Hradci 24.2.2010.

Video je přístupné na webu 9. ročníku


Masopustní karneval  ve školní družině (11.2.2010)

Na akci se děti velmi těšily. Několik dní před ní si v družině vyrobily klobouky a masky zvířátek. Samotný karneval se konal v tělocvičně, kde si děti zatančily a zasoutěžily. V závěru se ve svých maskách předvedly.
Všechny byly odměněny malým pohoštěním.


Vysvědčení v 1. ročníku (28.1.2010)

Prohlédněte si fotografie ze zápisu do naší základní školy.

Sportovní den - první stupeň (28.1.2010)

Děti z prvního stupně si čekání na vysvědčení krátily sportem.


Bruslení v J.Hradci podruhé (25.1.2010)

Druhá sportovní mise úspěšně splněna! Radost z bruslení nám nezkazil ani fakt, že nám při cestě zpět ujel v Hradci autobus. (Ale hlavně, že jsme se dobře najedli!) Vrátili jsme se bez úrazů a to je nejdůležitější. Ahoj příště!

První bruslední si můžete připomenout zde.

Další článek s videem!

Je přístupný na webu 9. ročníku


Zápis do 1. ročníku (22.1.2010)

Prohlédněte si fotografie ze zápisu do naší základní školy.


Děti z MŠ v 1. ročníku (13.1.2010)

Žáky 1. ročníku navštívily děti z naší MŠ a z MŠ Báňovice. Prvňáci se předvedli ve čtení, psaní, matematice, ukázali mladším kamarádům školní pomůcky, společně si zacvičili.

Na předškoláčky se těšíme 22.1.2010 u zápisu!


Vzpomínka na projekt Krajina za školou (10.01.2010)

Jedním z celostátních projektů, kterých jsme se zúčastnili, byla Krajina za školou. Podstatou byla tvorba fotodvojic zachycujících minulý a současný stav krajiny a lidských obydlí, výtvorů, památek..

Video

Je přístupné na webu 9. ročníku


Vánoce 2009

Vánoční trh - výrobky, výroba (14.12.2009)

Aneb co a jak jsme pro vás připravili.


VÁNOČNÍ DÁRKY PRO TŘÍDNÍ UČITELKY

Kalendář 9. ročníku

Video 6., 7., 8. ročníku

Je přístupné na webu 9. ročníku

Připravujeme: Vánoční pásmo, vánoční trh - foto, video


Vánoční nadílka v MŠ (15.12.2009)

Své vánoční dárky si rozbalily také děti z mateřské školy.


Vánoční besídka prvního stupně (18.12.2009)

Děti z prvního stupně slavily ve svých třídách.

 

Vánoční besídka druhého stupně (18.12.2009)

9. ročník organizoval tuto akci pro druhý stupeň v tělocvičně.

 

Vánoční besídka v ŠD (17.12.2009)

Děti ze školní družiny se také sešly na své vánoční akci. Zpívalo se, hrály hry, rozbalovaly dárky...


Vánoční pásmo dětí z MŠ pro seniory (16.12.2009)

Možná se zrodila nová tradice, kdy bychom seniorům ze Starého Hobzí a okolí rádi předvedli, co vše si na vánoční besídku připravily děti z mateřské školy. Všichni zájemci byli zváni do prostor školní jídelny, kde na ně čekal krásný program našich nejmenších a také malé občerstvení.

Pásmo... - video

Video zde.


Vánoční sportovní turnaj - druhý stupeň (14.12.2009)

Žáci devátého ročníku připravili pro spolužáky z druhého stupně vánoční turnaj v házené a kopané.


Pernštejni: Řím-legionáři, gladioátoři, césarové (XI.2009)

Pořad skupiny historického šermu Pernštejni zachycuje dobu konce republiky a začátku císařství. Žáci zhlédli ukázky boje, dozvěděli se o výzbroji, vyzkoušeli si vytvoření obranného šiku.


Všemocní - 2. díl komiksu 9. ročníku (XI.2009)

Možná jste pochybovali, možná jste nevěřili, ale stalo se! Pokračování komiksu 9. ročníku je zde! Všemocní se vrací s novými příběhy.

(první díl zde)


Mikulášská nadílka (4.12.2009)

Žáci 9. ročníku připravili pro ostatní tradiční akci - návštěvu sv.Mikuláše a jeho doprovodu. Tento rok zavítali i do mateřské školy, kde se nikdo nebál a vše proběhlo velmi dobře. Na prvním stupni už se trošku brečelo, ale i tam dopadlo vše k obecné spokojenosti. Poté se celá suita občerstvila ve školní jídelně a vyrazila na poslední štaci - druhý stupeň. Ani tady nakonec nebyl žádný žák odnesen do pekla, a tak vše dobře dopadlo.

(Sladký dárek byl pořízen z prostředků rodičovského sdružení, děkujeme.)

Nadílka - video

Krátké video zde.


Mateřská škola nácvik vánoční besídky (3.12.2009)

Děti z mateřské školy pilně nacvičují program na vánoční besídku - tou by se letos chtěly pochlubit nejenom svým rodičům, ale i místním seniorům.

Menší děti si před zkoušením popovídaly o Adventu.

Rozbalování dárku - 8. ročník (2.12.2009)

Asi byste si domů takový dárek nekoupili. Určitě ne. Ale ve škole se nám to, co osmáci vybalili z velké krabice, náramně hodí. Děkujeme Ježíškovi! ;-)

Exkurze na SŠto a Gymnázium (26.11.2009)

Deváťáci se vydali na exkurzi na zbývající střední školy v Dačicích. Bohužel v té první "došel" fotografovi film, tak si prohlédněte fotografie z gymnázia.


Exkurze na skládku - druhý stupeň (30.11.2009)

Díky vstřícnosti firmy A.S.A. a finanční podpoře Jihočeského kraje se mohli žáci vydat na exkurzi do zařízení, kde končí odpadky z širého okolí - na skládku v Borku. Žáci se dozvěděli, jak se odpad třídí, zpracovává, ukládá...

Exkurze - video

Krátké video zde.


Bruslení v J.Hradci - druhý stupeň (18.11.2009)

Ve středu vyrazil celý druhý stupeň do J.Hradce na zimní stadion. Na ledě strávili žáci 2 hodiny - tančilo se, střílelo na branku, hrálo na rybáře, na babu... Všichni odjížděli příjemně unaveni a s dobrou náladou. Byla to premiéra, která se určitě vyvedla!

Bruslení v J.Hradci - video

Krátké video zde.

Web 9. ročníku

Nový článek na webu devítky zde.


Předslabikářové období - 1. ročník (XI.2009)

Ukončení předslabikářového období - ve spojených hodinách českého jazyka, výtvarné výchovy a praktických činností děti stříhaly, lepily, vybarvovaly písmena. Vyráběly tiskátka z brambor, tiskaly korkovými zátkami na látku a tvořily různé dekorace z písmen.


Grafické návrhy - 6. a 7. ročník (X. - XI.2009)

(podrobnosti budou doplněny)


Den otevřených dveří - SOŠ a SOU Třešť (5.11.2009)

Další ze středných škol, kterou naši žáci každoročně navštěvují, je SOŠ a SOU Třešť. I sem jsme byli dopraveni na náklady hostitele. Deváťáci opět měli možnost zhlédnout učebny, dílny, internát.


Sportovní den - první stupeň (25.10.2009)

Žáci 5. ročníku připravili pro ostatní spolužáky z prvního stupně povedenou sportovní akci. Jistě poznáte, v jakých sportech se děti utkaly, jaké překážky překonávaly. Na malé sportovce čekaly věcné i sladké odměny.

Páťáci zaslouží pochvalu i za pohár pro vítěze fotbalového turnaje, pohár je hand made! :-)

Den otevřených dveří - SOUz Dačice (21.10.2009)

Exkurze do této školy patří již k tradičním akcím, které žáci 9. ročníku absolvují v rámci volby svého budoucího povolání. Deváťáci navštívili učebny, dílny i domov mládeže dačického učiliště. Mezi učni SOU potkali i své bývalé spolužáky.


Dopravní výchova - 3. ročník (X.2009)

V rámci prvouky se děti seznámily se základními pravidly silničního provozu. Ta si potom procvičily na vlastnoručně vyrobených modelech silnic a křižovatek.


Den zdraví - Dačice (12.10.2009)

Deváťáci se vypravili na takřka tradiční akci věnovanou zdraví a péči o něj. Mohli si zde např. nechat změřit krevní tlak, srdeční tep, úroveň cholesterolu, vyzkoušet první pomoc (v týmu ze zdravotní školy v J.Hradci byla i naše bývalá žačka)... Během pobytu v Dačicích navštívili žáci také budovu městského úřadu.


Třídění obalů (8.10.2009)

Tonda Obal na cestách - pod tímto názvem se skrývá přednáška a debata o třídění všemožných odpadů. Žáci celé školy se ve čtyřech skupinách dozvěděli, jak správně třídit odpad, jak rozeznat obalové materiály, jaké jsou barvy sběrných nádob... Teoretické informace doplňovaly i praktické činnosti, kdy vybraní žáci měli za úkol správně roztřídit a do odpovídajících nádob umístnit odpad. Závěr patřil dokumentu o zpracování odpadu na skládkách. Celá akce se vydařila.


Web žáků 9. ročníku ožívá (29.9.2009)

Po delší době začíná fungovat web "devítka". (více odkaz v levém sloupci - web žáků 9. ročníku)


Klobouky ve školní družině (29.9.2009), Akce 9. ročníku (30.9.2009)

Podívejte se, jaké klobouky se podle dětí ze školní družiny budou nosit příští sezonu!

Devátý ročník připravil pro ostatní spolužáky z druhého stupně naučně-sportovní soutěž. Každý ročník musel po své trase dorazit do Zámečku, cestou plnil rozličné úkoly, které daly zabrat nejenom rozumu, ale i tělu. Snahu všech odměnili pořadatelé sladkostmi. Závěr patřil opékání uzenin.


Přehled prázdnin, rozvrhy hodin - šk. rok 2009/2010 (14.9.2009)

Můžete si prohlédnout pod odpovídajícími odkazy v levém sloupci.


Loutkové představení - MŠ a první stupeň (10.9.2009)

Děti z mateřské školy a prvního stupně společně zhlédly loutkové divadlo - pohádku Jak se čerti ženili. Mezi diváky byli také 4 předškoláci z MŠ Písečné. Ti se společně s paní ředitelkou podívali i do naší mateřské školy a na výuku v prvním ročníku. Na závěr si společně zacvičili a zadováděli v tělocvičně.

Návštěva slavonického podzemí (10.9.2009)

Žáci druhé stupně se vydali do Slavonic, aby navštívili místní historické podzemí. Cestu tam urazili pěšky, ale zpátky už se raději svěřili péči veřejné dopravy.


Sportovní den druhého stupně (4.9.2009)

Počasí rozhodlo o tom, že tradiční akce na začátek školního roku - sportovní den - se uskuteční nikoliv venku, ale ve školní tělocvičně. Deváťáci se nenechali zaskočit a v rámci náhradního programu zorganizovali turnaj v přehazované a kopané.


První den v základní škole (1.9.2009)

Naše nové prvňáčky jsme přivítali v zasedací místnosti obecního úřadu. Poté si ještě ve třídě povídali s paní učitelkou a první den uzavřeli fotografováním.

První den v mateřské škole (1.9.2009)

Své brány po prázdninách otevřela také mateřská škola. Na děti čekaly dvě novinky: malovaná výzdoba ložnice a prostor toalet (za provedení děkujeme paní S.Muselové) a také nová plastová okno ve všech prostorách MŠ (obec získala krajský grant).